Mijn naam is Femke Tijsma. Ik ben GZ-psycholoog met specialisatie kinderen en jeugdigen en tevens speltherapeut. Na mijn studie onderwijs- en ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit van Leiden ben ik in de jeugdzorg gaan werken. Jarenlang heb ik gezinnen intensief begeleid bij de meest uiteenlopende opvoed- en ontwikkelingsvraagstukken in minder en meer complexe gezinssituaties. Daarna heb ik mij gespecialiseerd in de doelgroep 0 tot 7 jarigen, zowel in diagnostiek als in behandeling, in thuissituaties en binnen zorg- en onderwijs-zorg groepen. In de jaren daarop ging ik werken binnen de specialistische afdeling waar ik tevens mijn GZ-opleiding deed . Hier konden kinderen van 0 tot 18 jaar terecht met een diversiteit aan hulpvragen.
Ik hecht grote waarde aan de band tussen ouders en kind en heb altijd een systemische benadering gehanteerd. Dat betekent dat ik altijd ouders zal betrekken in de processen rondom hun kind. Hierbij blijkt soms dat een ouder ook zelf vragen heeft of moeilijkheden ervaart vanuit de moeilijkheden of zwaarte van de opvoeding van hun kind, of de verwerking van ingrijpende gebeurtenissen die zij met hun kind hebben meegemaakt. Door mijn affiniteit met trauma, rouw en verlies, het begrip en de persoonlijke ervaring hoe dit maakt dat je als ouder zelf ook steun kan gebruiken, heb ik hier binnen het traject altijd oog voor. Samen kunnen we kijken of dit passend is binnen het traject, of dat het raadzaam is om een eigen traject op te starten. Ik beschik over een ruim netwerk van collega’s en denk graag met u mee waar u het beste terecht kunt.
Omdat ik het ontzettend leuk vind om steeds beter te worden in dat wat ik doe en verdieping zoek in mijn vak, heb ik gedurende mijn gehele loopbaan cursussen en opleidingen gedaan en zal dit ook blijven voortzetten. Tijdens mijn GZ-opleiding kwam ik in aanraking met speltherapie. Ik bleek feeling en affiniteit te hebben met deze prachtige therapievorm. Spel is dé taal van kinderen. Dit maakte dat ik besloot om de opleiding spelpsychotherapie te volgen. Eind 2018 heb ik deze afgerond, waardoor ik nu ook deze vorm van therapie kan aanbieden. Ik vind het belangrijk om me te blijven ontwikkelen in mijn vakgebied. Dit maakt dat ik regelmatig cursussen volg en supervisie neem. Inmiddels ben ik ook klaar met het EMDR practitioner traject.
Een ander interesse gebied is die van Animal Assisted (Play) Therapie (AAT) of Animal Assisted Interventions (AAI). Hierbij assisteert een dier de therapeut in de therapiesessies. Sinds september 2023 is Bibi, mijn Australische Labradoodle, aanwezig in de praktijk. Ze is speciaal geselecteerd uit het nest door een gedragsdeskundige en heeft de lieve en sensitieve karaktereigenschappen die deze speciale honden nodig hebben. Sinds ze 10 weken oud is, gaat ze mee om te wennen aan de praktijk en de cliënten die bij ons komen. Ze heeft voor nu nog geen speciale functie, maar is er gewoon bij. Ze heeft een eigen afgebakende plek, waar ze gedurende de sessies is en soms loopt ze rond, als dit voor iedereen prettig is. Ik zal samen met haar als ze daarvoor de juiste leeftijd heeft bereikt in opleiding gaan. Bibi is heel mensgericht, lief en grappig. Tot nu toe heeft ze iedereen die haar ontmoet al voor zich gewonnen en ondanks dat ze nog geen functie heeft, zie je dat haar natuurlijke talenten voor het therapeutisch werk, zich openbaren. Australische labradoodles verliezen geen haar en zijn in principe hypoallergeen. Dit maakt dat ze geen allergische reacties bij mensen zouden moeten geven. Dit is tot nu toe ook nog niet gebeurd, maar ik kan hiervoor geen garantie geven. U dient zich hiervan bewust te zijn bij de keuze voor mijn praktijk. Bibi is hier een onderdeel van.